יום שבת, 9 ביוני 2012

גולני


חטיבת גולני: חטיבה מספר אחת

מכנים אותה "חטיבה מספר 1", וככזו הובילה גולני רבות ממערכות ישראל. היום זוכים חייליה למוניטין מפוקפק מעט, אבל הגולנצ'יקים ממש לא מתרגשים וממשיכים לאהוב ולהתגאות בגולני שלהם


הגולנצ'יקים נחשבו תמיד לחי"רניקים המחוספסים יותר בחבורה, ולמרות תהילת העבר של החטיבה, בשנים האחרונות זכו חייליה למוניטין מפוקפק של "בלגניסטים". חיילי גולני לא מתהדרים אמנם בנעליים אדומות, אבל הם היחידים בצה"ל העונדים תג יחידה מרובע.
גולני
המרובעים היחידים. חטיבת גולני

סמל היחידה: עץ זית בעל שורשים רבים, המסמל את הקשר בין חטיבת גולני לבין אדמת הארץ. גם הכומתה של גולני חומה, ומסמלת גם היא את הקשר הזה. צבעי היחידה, ירוק וצהוב, מופיעים גם בתג, ומסמלים את שטחי הלחימה בצפון ובדרום.
שיעור היסטוריה: מספרה של חטיבת גולני הוא 1, ולכן היא זוכה פעמים רבות לכינוי "חטיבה מספר 1", ולא בכדי. היא הוקמה ב-22 בפברואר 1948, הופקדה על הגנת צפון הארץ ומאז לקחה חלק בכל מלחמות ישראל. החטיבה השתתפה בקרבות הבלימה בעמק הירדן מול צבאות סוריה, לבנון, ירדן ועיראק במלחמת העצמאות; נלחמה במסגרת "מבצע חורב" לשחרור הנגב; הדפה כוח סורי בקרב על תל מוטילה; השתתפה בקרב על תל פאחר בששת הימים; בקרב על החרמון במלחמת יום הכיפורים; במבצע יונתן; במבצע ליטני; במלחמת שלום הגליל; באינתיפאדת אל אקצה; במלחמת לבנון השנייה ובמבצע עופרת יצוקה. בעצם, גולני כיכבה לאורך ההיסטוריה הצבאית הישראלית כולה.
הקרב על תל מוטילה (צילום: מוזיאון גולני)
לחמו לאורך ההיסטוריה הצבאית הישראלית כולה. אנדרטת תל מוטילה מעל הכנרת
צילום׃  מוזיאון גולני

סיירת גולני, פלוגה מובחרת בגדוד הסיור של החטיבה, קצרה בעצמה אינספור שבחים לאורך השנים. הסיירת, שהמוטו שלה הוא "לכל מקום שנרצה, בכל דרך שנבחר", השתתפה במספר רב של פעולות, שהמפורסמות בהן הן כיבוש הבופור במלחמת שלום הגליל, הקרב על תל פאחר, מבצע נוקייב, הקרב על החרמון, כיבוש המוקטעה ברמאללה ועוד. בין מפקדי היחידה: אריק שרון, אמיר מי-טל ז"ל, משה קפלינסקי וארז גרשטיין ז"ל.
עם לוחמי חטיבת גולני נמנות דמויות שהפכו למופת בקרב חיילי צה"ל, כמו אורי אילן שנפל בשבי הסורי והעדיף להתאבד מאשר למסור סודות צבאיים, שמריה וויניק שנפל ביום כיפור בקרב על החרמון, גוני הרניק שפיקד ונפל בקרב לכיבוש הבופור או רועי קליין, סגן מפקד גדוד 51, שנהרג בקרב בבינת ג'בייל במלחמת לבנון השנייה בעודו מזנק על רימון על מנת להציל את חיי חייליו.

מבנה החטיבה: חטיבת גולני נמצאת תחת עוצבת געש (אוגדה 36) שבפיקוד הצפון. היחידות שהיא כוללת הן גדוד 12 (ברק), גדוד 13 (גדעון), גדוד 51 (הבוקעים הראשון) והגדס"ר - גדוד הסיור, הכולל את יחידת אגוז (יחידת קומנדו של זרוע היבשה ללוחמת גרילה), הפלס"ר (הסיירת), "עורב" (פלוגת נ"ט), הפלחה"ן (הנדסה) והפלחי"ק (קשר).
בכל גדוד אחר של גולני יש חמש פלוגות - הפלוגה המסייעת, הפלוגה המבצעית, פלוגת החוד, פלוגת ההכשרות ופלוגת המפקדה.
תנאי קבלה: פרופיל 82-97. המיון לחטיבה הוא לא התנדבותי, כך שאי אפשר להתמיין אליה מראש. על מנת למקסם את סיכויי הקבלה, יש לסמן את החטיבה במקום הראשון במנילה.
הכשרה: רובאי 05, טירונות הכוללת 16 שבועות בבסיס האימונים החטיבתי (בא"ח גולני, "רגבים", הממוקם באזור רמת המנשה), במהלכם ילמד הגולנצ'יק המתחיל משמעת, קליעה, כושר גופני, שדאות, מקצועות (הכשרה למקצועות כמו מאגיסט וקשר) וחינוך.
לאחר הטירונות ממשיכים להשלמה לרובאי 07 ולאימון מתקדם. מדובר בעשרה שבועות של אימוני לוחמה בשטח בנוי ובשטח פתוח, הסתערות עם ה"אכזרית" (שזה השם המסורתי לכלי הרק"ם, רכב קרבי ממונע, שהגולנצ'יקים משתמשים בו) ועוד. אחר-כך מגיע מסע הכומתה, שסופו בקבלת הכומתה החומה המיוחלת בצומת גולני.
אחרי האימון המתקדם, מצטרפת הפלוגה לגדודי גולני השונים כפלוגת מסלול, שם תבצע קו תעסוקתי של ארבעה חודשים. המצטיינים יצאו לקורס מ"כים ולקורס קצינים.
המתקבלים ליח"טיות (שעברו גיבושון יח"טיות בטרום-טירונות), היחידות החטיבתיות המרכיבות את הגדס"ר, יגיעו אליהן אחרי מסלול של שנה וארבעה חודשים, הכולל אימוני חי"ר מתקדמים, אימוני לוחמה בטרור, צניחה וכדומה.

טירוני גולני בטקס השבעה (צילום: אופק רון כרמל ,במחנה)
גולני, גולני שלי. חיילים בטקס כומתה
צילום׃  אופק רון כרמל

ובסדיר: לאחר תקופת ההכשרה יעברו הלוחמים לתעסוקה המבצעית, בעצם שגרתו של לוחם חי"ר. בסוף הקו מסיימים הלוחמים מסלול, מקבלים סיכת לוחם (אחרי מסע, אלא מה?). בשונה משאר חטיבות החי"ר (לבד מצנחנים), בגולני החלו באחרונה לעבור לפלוגות המבצעיות יחד עם כל הפלוגה, כך שאין צעירים בפלוגות הותיקות.
קו צפון הוא הקו הטבעי המסורתי של חטיבת גולני, אבל החטיבה עוברת גם לקוים אחרים במרכז ובדרום, ברוטציה עם שאר חטיבות החי"ר. חלק מהפעילות היא הגנתית בעיקרה, וכוללת סיורים ממוגנים בצירים המרכזיים, שמירה בעמדות, מחסומים ופטרולים. הפעילות ההתקפית קורה, לרוב, בלילות, וכוללת מעצרים של מבוקשים ופעילים, מארבים וסיורים. מדי כמה חודשים מסיים הגדוד את פעילותו במרחב, ויוצא לאימון של מספר שבועות. במקביל לפעילות השגרתית, הגדודים יוצאים לעיתים למבצעים ארוכים ומורכבים בתוך מרכזי הערים לטובת מעצר מבוקשים ופגיעה בתשתיות.
יציאות: לוחמי היחידה, בדומה ללוחמי יתר חטיבות החי"ר, יוצאים הביתה במהלך ההכשרות ליומיים בכל שבועיים - שלושה. במהלך השירות המבצעי הכול תלוי, כמובן, בסוג הפעילות ובכמות החיילים.
תפקידים במסגרת היחידה: החוגרים משרתים בתפקידי לחימה (למשל לוחם בגדוד 51) או בתפקידי תמיכה ללחימה (למשל מש"קית ת"ש בגדוד 51). הקצינים משרתים בשדרת הפיקוד הלוחמת (מפקד מחלקה, למשל) או תומכת הלחימה (למשל קצין שלישות חטיבתי).
נשק ואמל"ח: חטיבת גולני מצוידת באמצעי הלחימה הסטנדרטיים בחי"ר הצה"לי, ונוסף על כך בנגמ"שי ה"אכזרית" וה"נמ"ר" הכבדים, הנחשבים לכלים הממוגנים ביותר בשימוש הצבא. ב-2008 התחלף הנשק האישי התקני של לוחמי החטיבה לרובה הסער (רוס"ר) תבור קומנדו (מקוצר). לוחמי החטיבה מצויידים גם במקלעי מאג ונגב, מקלעי רימונים, רובי צלפים, אמצעים לראיית לילה ורקטות וטילי נ"ט.
מדים: הגולנצ'יקים לובשים את מדי החילות הירוקים וברשותם כומתה חומה. הם נועלים נעליים שחורות.
שילוב בנות: אין לוחמות בחטיבת גולני. בנות משרתות בתפקידים תומכי לחימה, למשל כמש"קית ת"ש וכמש"קית חינוך. בנות משרתות גם כמדריכות חי"ר במקצועות השונים (אמל"ח, טילי נ"ט, העברת קורס מרגמות, הדרכת קליעה וצליפה ועוד), והן משובצות בבסיסי האימון החטיבתיים והפיקודיים ובבסיסי האימונים של זרוע היבשה.
גולני 51 כבוד (צילום: אופק רון כרמל)
המוניטין אולי מפוקפק, אבל יש כבוד
צילום׃  אופק רון כרמל

כולם יודעים ש: גולני מסתערים ואז חושבים, או כך לפחות לפי המיתוסים הצה"ליים. רבים (ובעיקר צנחנים, כנראה) כבר תהו "איך מעץ אחד יצאו כל כך הרבה קרשים?" והשיבו ב"לאדם וחווה נתנו עלים להסתיר את הבושה, לגולני נתנו עץ שלם". המהדרין גם העלו את הקושייה "למה לגולני יש תג יחידה מרובע?" ומיהרו להשיב שזה "בגלל שהם לא מצליחים לגזור אותו".
הגולנצ'יקים עצמם, שכנראה לא ראו בית כבר לא מעט זמן, החליטו שהסיסמה המפורסמת "גולני שלי" היא בעצם כיסוי לראשי תיבות, כרגיל בצה"ל, של גברים ונשים לא נפגשים יותר, שלום לך אהובתי. אגב, אם תהיתם האם חיילי גולני כועסים על "כינויי החיבה" השונים שהוענקו להם, אפשר לספר שהם דווקא לוקחים את ההשמצות ברוח טובה, וגם יודעים להחזיר. כך, בשיר על-פי הלחן של "אל המעיין", המוקדש ליחידה הכי "לא גולנצ'יקית" בחטיבה, אגוז: "האגוזניקים / חושבים שהם גולנצ'יקים / האגוזניקים / הם סוג של צנחנים".
המרוץ לרמטכ"לות: אז ככה. אמנם רק רמטכ"ל אחד מקרב עשרת הרמטכ"לים האחרונים – גבי אשכנזי – החל את דרכו הצבאית בחטיבה החומה, ועל אף שהרמטכ"ל הנוכחי נושא בגאון כומתה אדומה, כל הסימנים מראים שסיכוייו של גולנצ'יק נוסף לענוד את דרגות הרא"ל בקרוב הולכים וגוברים. חטיבת גולני, שבעבר נטבע סטריאוטיפ צבאי מובהק בנוגע לאינטיליגנציה של לוחמיה, אם לומר זאת בעדינות, הרוויחה לאורך השנים לא מעט כבוד. לראיה, לא מעט קצינים בכירים באים מקרב חטיבה מספר 1, ואלה מתכוונים גם להמשיך הלאה בסולם הדרגות.

יום סיירות וגיבושים

יום סיירות וגיבושים (שייטת 13,סיירת מטכל,שלדג,טייס)
יום סיירות הינו יום שדה המיועד לבנים בלבד המיועדים לשירות ביחידה קרבית ומעוניינים להתנדב לשירות בסיירת מובחרת,
יום הסיירות מועבר על ידי יוצא סיירות מובחרות בעיקר על ידי יוצאי שייטת 13 וסיירת מטכל
יום הסיירות נמשך בין יום ליומיים (תלוי מזג אוויר) כאשר רובו נערך בתנאים פיזיים קשים הכוללים זחילות
ריצות ספרינטים ועליות דיונה. על ידי המאמץ הפיזי הרב המדריכים בודקים את האופי של המלשב ואת מידת התאמתו לסיירת\יחידה מובחרת
יום הסיירות הינו יום ממיין שבסופו מקבלים המלשבים הנבחרים גיבושי המשך בהתאם להתאמתם לאחת הסיירות\יחידות מובחרות
היחידות הממיינות ביום הסיירות: שייטת 13 קומדנו הימי של חיל הים,מדובר ביחידה מובחרת האחראית בעיקר על גזרת הים,סיירת מטכ"ל יחידה השייכת לחיל המודיעין ויעודה מסווג,שלדג יחידת קומנדו של חיל האוויר,קורס חובלים אשר מכשיר את דור העתיד של קציני שייטת 7צוללות ושייטת 3ספינות
לא כל אחד מתאים לשירות ביחידה מובחרת\סיירת,השירות הינו שירות קשה משמעותית פיזית ומנטלית
לכן סיירות ויחידות אלו מבצעות בדיקות קפדניות על ידי מיוני גיבוש וימי סיירות הנמשכים בין כמה ימים לשבוע.
ישנם גיבושים רבים ליחידות מובחרות רבות,תוכלו לקרוא אודות הגיבושים באתר
רשימת גיבושים עיקריים בצה"ל : גיבוש סיירת מטכל, גיבוש טייס, גיבוש שייטת 13,גיבוש שייטת 7 (צוללות),גיבוש שייטת 3(סטילים),גיבוש יחטיות(יחידות סיור), גיבוש יהלום (סיירת מובחרת של ההנדסה הקרבית), גיבוש חובלים.
הגיבוש בצהל נחשבים לקשים בעולם הכוללים מאמץ פיזי רב,הגיבוש נמשך
הגיבוש יחידה נמשך בדרך כלל בין כמה ימים לשבוע כאשר המאמץ הפיזי בו מכריע רבים.
יחידת הקומנדו הימי של צה"ל "שייטת 13" נחשבת לאחת היחידות הטובות בעולם. מסלול הלוחם ביחידה נחשב למסלול ארוך מאוד וקשה ונמשך שנה ושמונה חודשים. בשייטת 13 מחפשים קור רוח. מנטליות חזקה, סיבולת והעיקר להיות עצמכם כל אלו מרכיבים בשייטת מרקם אנושי מעולה ושירות מעניין בסיירת


 
eXTReMe Tracker
הכנה לצו ראשון. תפקידים, קורסים, מיונים, תאריכי גיוס, רשימת ציוד, טירונות, חיל השריון, חיל רגלים (חי"ר), חיל תותחנים, חיל הנדסה (הנדסה קרבית), חיל הים, חיל הרפואה, חיל האוויר, חיל החימוש, חיל שלישות, חיל החינוך, חיל המודיעין, מג"ב, גולני, אגוז, שלדג, סיירת מטכ"ל, 669, דובדבן, עוקץ, חובלים, קצין העיר, בית החייל, משכורת צבאית, חר"פ, גימלים, קצונה, הנחות לחיילים, עבודה מועדפת, פיקדון אישי, מענק שחרור, כנס משתחררים ועוד.

סיירות

יום סיירות,גיבוש מטכל,גיבוש שייטת,גיבושים,כושר קרבי,גיבוש חובלים,שייטת 13 ,סיירת מטכל,יום סיירות ינואר,קרבי,צהל,תוכנית אימונים ליום סיירות,תוכנית אימונים,תאריך גיוס,מאמרים על גיבושים,מאמרים

סה"כ צפיות בדף